De feestdagen staan vaak in het teken van warmte en gezelligheid. Als je autisme hebt kunnen feestdagen je behoorlijk van slag maken. In dit blog schrijf ik over hoe ik de feestdagen ervaar en wat mij helpt om toch te genieten in deze tijd.
Met Kerst wordt er veel van je verwacht, alles loopt net even iets ander dan je gewend bent. Bij familie op visite, uitgebreid koken, noem maar op. Dit begint al ruim voor de feestdagen. Het is dan al druk op straat en in de winkels. Overal waar je komt is er kerstdrukte. Wat mij helpt is voldoende rust in te plannen. Ook kijk ik ruim van tevoren wat ik met Kerst ga koken, zodat ik niet op de drukke dagen voor Kerst nog boodschappen moet doen. Overigens kan tegenwoordig ook veel online als je het tijdig besteld.
Verder plan ik geen andere afspraken in, die best nog even kunnen wachten. Die momenten houdt je dan vrij om thuis te relaxen en alle prikkels te verwerken.
Voordat ik wist dat ik autisme had vond ik dat het allemaal maar moest kunnen. Terwijl het sociaal en qua prikkels enorm veel van mij vroeg. Na de prikkels van Kerst was ik regelmatig ziek. Voor je het weet is het dan alweer Oud- en nieuw. Vuurwerk en met name de (onverwachte) harde knallen vind ik heel vervelend. Oordoppen, noice-cancelling koptelefoon zijn voor mij een uitkomst.
Dan is het 00:00 uur, wat wordt ervan mij verwacht? Hand geven, kus, knuffels, gelukkig nieuwjaar wensen? De laatste jaren vier ik Oud- en nieuw vaak met dezelfde mensen en weet ik wat ervan mij verwacht wordt. Ik mag en kan daar mijzelf zijn en dat is wel zo prettig.
Het belangrijkste is dat je de feestdagen viert op jouw manier, waar jij blij van wordt en haalbaar is. Anderen hebben er ook niets aan dat jij overprikkeld raakt of zelfs ziek wordt door de grote hoeveelheid prikkels en onvoorspelbaarheid van de feestdagen.
Het bericht Blog: autisme en feestdagen verscheen eerst op SAG.